Moda, domeniul ce poate sfida orice limita

 Un om se intreaba deseori care sunt originiile existentei sale, la fel cum se poate intreba si de unde provin anumite categorii distincte de haine.

Desi in presa se pot specula foarte multe, adevarul este unul cat se poate de just, atestand fiecare tip de vestimentatie in parte, dar si intrebuintarea initiala a fiecarul articol in acest sens.

Facand o paralela a evolutiei umane din punct de vedere sociologic, de la clasicele frunze de bambus improvizate in jurul braului in vremea antichitatii, cochetand in prezent cu cele mai sofisticate modele de haine cu imprimeuri sau deocolteuri, lumea modei tinde sa exceleze de la an la an, mai ales ca exista o sumedenie de designeri cu idei celebre.

 Curiozitati din lumea modei

  •  Descoperirile din evul mediu arata ierarhizarea sociala

 Poate parea straniu, dar in trecut nu se stia cu exactitate cine conduce o zona geografica daca nu existau distinctii speciale in randul vestimentar.

Astfel, conform unor izvoare scrise din secolele de inceput, cele mai inalte ranguri erau apreciate in tinute de culoare rosu aprins, de vreme ce clasa sociala de mijloc se deosebea cu ajutorul unor contraste de maro sau gri, iar oamenii cu o clasa sociala aparte se deosebeau cu ajutorul culorii verzi.

Lucrul acesta  se poate distinge si la nivelul Romei Antice, dar de aceasta data ne referim la o categorie aparte de tinuta,  cu un format lung,  din mai multe piese, cu accent pe zona superioara a corpului acolo unde era usor dezgolita.

Conform scrierilor, in  adaos, asa s-a putut face distinctie intre oamenii cu un statut onorabil si cei de joasa speata mai tarziu, deosebindu-se doua tipuri de tinute precum Toga sau Stolas.

  • Doctrinele religioase au fost foarte stricte cu femeile

 Desi se spune ca religia islamista este una din cele mai stricte in randul feminin, diferiti istorici au datat despre specificul fiecarei zone a continentelor in parte, enuntand faptul ca acestea nu aveau libertate de miscare in ordin vestimentar.

Odata cu inceputul anilor 50, au fost permise tinute care sa exprime intr-un mod proeminent anumite zone ale corpului, lucru care era interzis chiar si prin lege in unele state in trecut.

Astfel, fiecare femeie a putut sa-si exprime naturaletea si dezinvoltura cat se poate de liber, fara sa existe repercursiuni.

  • Anumite legende din statele nordice sunt cat se poate de curioase

 V-a venit vreodata sa credeti ca anul nou ar trebui sa va prinda exclusiv cu haine noi? Acest lucru se intampla la nivelul unei tari cu o exprimare restransa de pe continentul Europei, numita Islanda, acolo unde conform traditiilor regionale, garderoba trebuie innoita complet pentru a nu fi mancati  de o entitate mitologica straveche.

  • Dimensiunea rochilor era cat se poate de exagerata

 In unele state regulile erau atat de stricte incat femeile erau nevoite sa poarte haine cu o densitate extinsa, iar unele din cele mai cunoscute erau rochiile cu trena lunga.

Dat fiind acest caz, acestea erau puse deseori in situatii inconfortabile, mai ales acolo unde existau spatii restranse de actiune.